Gödöllő, 9.-12.10.2013

Ve středu 9.10. mohli lidé na Hlavním nádraží pozorovat zvláštní skupinu lidí. Nikdo by asi nepoznal, kam mají namířeno. Krosny, kufry, lyžařská čepice a podobné zvláštnosti. Pravdou bylo, že v 9:40 jsme nasedli do dlouhého vlaku a zahájili naše čtyřdenní putování po stopách monarchie. Cesta by se podle popisu mohla zdát nudná, ale ve skutečnosti se 7 hodin jízdy dalo lehce zvládnout. V závěru jsme dokonce poznali náturu pana průvodčího, který chtěl vyhodit dva zmatené Kanaďany.

Na nádraží Keleti jsme se seznámili s Ritou, maďarskou profesorkou, a přestoupili na příměstský vlak do Gödöllő. Jakmile jsme uviděli školu, měli všichni pocit, že jsme na nesprávném místě. Taky jsme byli. Pravá škola byla až o několik metrů dál. Ale dojem byl stejný. Čtyři velké budovy, zahrada, venkovní třída...

Ubytovali jsme se v 15ti lůžkovém pokoji a hned ten večer poznali několik hudebně nadaných studentů.

První den byl ve znamení hudby. Lidové písně, flash dance, karaoke a filmová hudba. Poprvé jsme si krátce popovídali s našimi novými přáteli. Odpoledne jsme vyrazili do centra s našimi již dříve zmíněnými průvodci a prohlédli si zámek císařovny Sissi. Následoval taneční večer plný čardáše a polky.

Druhý den se nám konečně dostalo odpovědi, co je ta naše první škola. Nebyli jsme zas tak daleko, jednalo se o vysokou školu, dříve patřící premonstrátskému řádu. Řádně jsme si ji prohlédli a vydali se na hodinu angličtiny a fyziky, které nás velmi příjemně překvapily.

Odpoledne jsme jeli společně s našimi kamarády poznat krásy Budapešti. Viděli jsme parlament, Rybářskou baštu, nejstarší metro a mnoho dalšího, z čehož byl jeden z nejsilnějších zážitků večerní panorama celého města. Následovalo smutné rozloučení a cesta do internátu.

Poslední den byl klidný, odjeli jsme brzkým vlakem do hlavního města a jelikož jsme měli celé dopoledne volné, navštívili jsme ještě tržnici, procházeli se starou čtvrtí a užívali si slunečného dne.

Tento pobyt jsme zakončili nakoupením zásob jídla do vlaku a v 16:30 zamávali mizejícímu nádraží v Budapešti.

Děkujeme!

Jakub Březina, Vojtěch Dynybyl, Kristýna Halászová, Anna Lacinová, Salome Mecová, Martin Novák, Marta Poulová, Nicole Rážová, Markéta Reichelová, Anna Sálová, Barbora Škrobáková, Jiří Švejda, Klára Váchová