ZATÍM NEJRYCHLEJŠÍ MARATÓN

V pořadí osmý jarní maratón AG&přátel byl zřejmě dosud nejrychlejší: ráno v Lovosicích startoval krátce po osmé a večer v sedm končil v Račiněvsi pod Řípem. S hodinou oběda pod Házmburkem a zhruba další 1,5h různých zastávek to dává průměr skoro 5 km/h, což je za celý den a ve větší skupině (až 33 osob) rozhodně slušný výkon. Všichni šlapali skvěle a s pochopením situace, zvláštní uznání patří nejmladšímu z 19 maratonců - Martinovi (10 let).

Do napnutého času se vešla mj. prohlídka impozantního hradu Házmburka a hříčka Uforingo. Doslova horká chvíle nastala při obědě, když náš ohýnek - podpořen svěžím větrem - vycestoval z ohniště do suché trávy kolem a už to vypadalo na linku 150 ... (Pomohla až oběť části drahocenného pití.)

Střípky : skoro celý den nádherné počasí; skřivánci v polích, jarní kytičky, rašící stromy, vysoké nebe s oblaky; honosný barokní zámek v Libochovicích - se sochami v parku nad vodou, veliká a ve slunci stříbřitá Ohře, poklidný lázeňský život ve Mšeném; celodenní daleké výhledy na všechny strany (Ještěd cca 80km, bližší jako na dlani).

Mimořádný zážitek přineslo posledních 8km trasy - šlo se po zrušené trati Vraňany-Libochovice. V zákrutech stoupání ze Mšeného je vyloženě malebná, ale následující dlouhé rovné kilometry pláněmi k Řípu jsou spíše meditační, ne-li rovnou depresivní. Navíc je známo, že po pražcích se normálně jít nedá - dá se buď běžet, anebo nemožně cupitat - ani jedno nelze vydržet 8km (však také mnozí z tratě zběhli, jakmile to šlo). A když pohodové večerní sluníčko vystřídaly černé mraky a studený větrný déšť, bylo s 38km v nohách asi leckomu lecjak. Přesto se našly odpočinkové způsoby pohybu po trati (s oporou - viz foto) a 5 skalních maratonců poctivě doklopýtalo mezi kolejemi až do cíle.

Tož - dobré to bylo, chvála Pánu! Zdeněk
Lauschmann

Nejbližší akce : 5-8/5 - cykloputování po Českém středohoří