Reportáž z exkurze sext na transfuzní stanici

V pondělí 23. 1. se celá naše třída vydala na exkurzi do Vinohradské nemocnice, na transfuzní oddělení. Bylo chladné ráno, většina z nás se ještě úplně neprobudila, a proto jsme byli jedině rádi, že nás přivítala skupinka milých průvodců z Červeného kříže v čele s paní doktorkou, která nám ochotně odpovídala na všechny otázky.

V rámci zachování hygieny a určitého standardu transfuzní stanice jsme k nevelké radosti některých účastníků museli mít po celou dobu návštěvy speciální návleky na boty a při prohlídce samotné pak bílé pláště. Po krátkém úvodu a představení se třída rozdělila na dvě poloviny, z nichž jedna se vydala na speciálně připravenou snídani a ta druhá mezitím absolvovala přednášku.

Přednáška se týkala nejen krve, ale také jejích složek, funkcí a vlastně všeho, co se krve týče. Tak jsme si zopakovali některé informace, které jsme znali už z hodin biologie, ale také jsme se dozvěděli něco nového o této zajímavé tělní tekutině a hlavně úplně všechno o dárcovství krve, krevní plazmy, krevních destiček - vlastně jsme se na chvíli stali odborníky v oblasti odběrů a dárcovství krve. Bohužel jen teoreticky.

Druhá část programu se sestávala z ukázkové snídaně, kterou dostane každý dárce a hned poté následovala prohlídka samotného areálu. Nejprve jsme se na chvíli zdrželi v čekárně, kde dárce při prvním odběru vyplňuje dotazník, tykající se jeho zdraví, kondice a jiných faktorů, které mohou ovlivnit kvalitu krve. Poté jsme jen zběžně nakoukli do odběrové místnosti, protože dárci mají nárok na klid a soukromí, ale aspoň něco z toho fascinujícího prostředí jsme postřehli. Nakonec jsme se dostali i do místnosti, kde se odebírá samotná krevní plazma, a mohli si prohlédnout centrifugu za chodu.

V průběhu celé prohlídky nám bylo vysvětleno, že se odebírá jak tzv. plná krev (krev se všemi složkami, neoddělená, nijak neupravovaná), tak i její jednotlivé složky - většinou krevní destičky a krevní plazma. Dozvěděli jsme se například i to, že každá složka krve má určitou trvanlivost a různé podmínky pro skladování a v případě odběrů krevní plazmy se krev prohání centrifugou, kde jsou jednotlivé složky krve odděleny a nepotřebné krevní buňky jsou poté ihned navráceny do krevního oběhu dárce.

Celá prohlídka byla skvěle připravená, každého něco zaujalo a všichni si odnesli nějaké nové poznatky a možná se dokonce rozhodli připojit se časem k dárcům krve a pomoci tak ostatním. Odcházeli jsme v dobré náladě, diskutující o nových poznatcích a nikoho už ani nenapadlo, aby si stěžoval na brzké stávání. Stálo to za to.

Napsala Kristýna Šmilauerová, 6. B