Plánovaný jarní zájezd do Izraele

Dobrý den,
v souvislosti s plánovaným zájezdem do Izraele si Vám dovolujeme poslat dopis od pana Křížka (viz níže), který pro nás bude se svou CK zájezd zajišťovat a právě se z Izraele vrátil. Zároveň zveme především ty z Vás, kteří vyjádřili předběžný zájem, na informační schůzku v úterý 11. 12. v 18 hodin v knihovně AG. Přejeme Vám pěkný den a těšíme se na setkání s mnohými z Vás.

S pozdravem, Lucie Bohatá a Vladimír Beran

Dopis pana Křížka:

Vážení rodiče,
v první polovině listopadu jste byli informováni o možnosti účasti Vašich dětí na zájezdu do Izraele, který připravuje Arcibiskupské gymnázium ve spolupráci s naší cestovní kanceláří CK Křížek. V druhé polovině listopadu jste měli možnost vyjádřit svůj zájem o účast Vašich dětí na této cestě, přičemž termín pro Vaše rozhodování se překrýval s vojenským vyhrocením latentního konfliktu mezi Palestinci žijícími v Pásmu Gaza a izraelským státem. Je pochopitelné, že za dané situace mnozí z Vás myšlenku na výjezd Vašich dětí do Izraele zcela zamítli a deklarovali svůj nezájem o tuto cestu. Přesto o tuto cestu projevilo k dnešnímu dni 17 rodičů terciánů předběžný zájem.

Rád bych Vás nyní, po zklidnění situace v Izraeli, ujistil o tom, že vývoj situace v Izraeli dlouhodobě velmi pečlivě sledujeme. Konflikt mezi Palestinci v Pásmu Gazy a státem Izrael je regionálním tématem, pro nějž zjevně momentálně neexistuje bezprostřední politické řešení. Na místní úrovni tato situace vede k opakujícím se úderům a protiúderům. Zkušenost posledních let i posledních dvou týdnů pak ukazuje, že tyto střety mají časově i místně velmi omezený rozsah. Po několika málo dnech, v horších případech po několik týdnech, se strany konfliktu většinou vyčerpají. V rámci více než šedesáti let trvání Státu Izrael bylo pouze jedenáct let, během nichž tato země nebyla součástí bezprostředního konfliktu.

Vězte, prosím, že v případě nestabilní situace v regionu se se svými skupinami nepohybujeme v blízkosti Pásma Gazy. Proto i všechny cíle připravované cesty pro studenty Arcibiskupského gymnázia leží mimo oblast konfliktu z minulých týdnů - Nazaret, Betlém, Galilejské jezero, Jeruzalém atd. Osobně jsem v termínu 17. - 26. listopadu letošního roku doprovázel jednu z našich skupin v Izraeli a mohu Vás ujistit, že po celou dobu jsme ani v nejmenší podobě nepocítili nic z probíhajícího konfliktu. Je mi zřejmé, že tomuto tvrzení je velmi obtížné odsud z Prahy uvěřit, ale skutečně je tomu tak. Realita v Izraeli je bohudík jiná, než jak nám ji často zprostředkovávají média.

Z výše uvedeného důvodu si Vás dovoluji oslovit tímto dopisem. Třebaže jste možná v uplynulých dvou týdnech pod dojmem aktuální situace v Izraeli deklarovali svůj nezájem o účast Vašich děti na připravované cestě, nabízím Vám možnost osobního setkání v rámci informační rodičovské schůzky k této cestě, která se uskuteční v úterý 11. 12. od 18.00 hod. v prostorách Arcibiskupského gymnázia. Na této schůzce Vám představím nejen program celé cesty i její smysl, ale pokusím se odpovědět na veškeré Vaše případné dotazy týkající se cesty samotné a především pak bezpečnosti Vašich dětí.

Rozhodnete-li se této informační schůzky zúčastnit, již dnes se těším na osobní setkání s Vámi. S pozdravem a přáním pokojného vstupu do adventní doby,

Dr. Petr Křížek
majitel a jednatel CK Křížek