O Varnsdorfu 2012

Víkend pro starší - na neklidném severu
Něco pro tělo, něco pro duši aneb Trochu do těla, trochu přes duši

Tradiční setkání starších studentů a přátel, lehce duchovně laděné, mělo letos téma TOLERANCE.

Mladý evangelický farář Filip Šimonovský z Rumburka se při loňských nepokojích angažoval v iniciativě Světlo pro Šluknovsko, takže při páteční večerní besedě mohl poopravit mediální obraz oněch událostí. Řada problémů zůstává prakticky neřešitelná, ale nejen pro místní křesťany to byla příležitost ulamovat hroty napětí, zasadit se o smír a nabídnout třeba i konkrétní pomoc.

Sobotní výlet nemohl mít za cíl nic menšího než nejvyšší lužickou horu Luž (793m). Z německého podhůří kolem 350 m nad mořem to byl výstup důstojný, a když jsme pohrdli vyšlapanou cestou, tak i docela drsný. Terénní sestup z vrcholu a po obědě u ohýnku i hřebenovka na Ptačinec potvrdily, že info o 80 cm sněhu se zakládalo na pravdě - prostě krásná zimní horská túra.

Po návratu na faru sice zavládl zákonitý útlum, ale jen na dobu snadno pochopitelnou. Pak dámy uvařily večeři, pánové se pustili do pořádání sborové knihovny, ozvala se kytara, povídalo se o všeličem, až nakonec přišlo obvyklé čtení na dobrou noc.

I v neděli pokračovala pohoda - dopoledne po bohoslužbách zbývalo dotáhnout práci s knihami, vařit a uklidit před odchodem na autobus. V něm jsme se sešli se skupinou skautek z AG, které byly na víkendovce v blízkém Jiřetíně pod Jedlovou. Svět je malý a lidičky se potkají.
Zdeněk Lauschmann

Nejbližší další akce: SO 17/3 MEDNÍK - CEDNÍK - výlet s tombolou
SO 21/4 Házmburský maratón - tradiční jarní pěší výprava