O ČTYŘIADVACÍTCE 2012

PŘÍZRAČNÁ NOC, OHŇOVÝ DEN
ČESKÝ KRAS - Berounsko 20.10.2012

Letošní tradiční výprava od půlnoci do půlnoci se vlastně vůbec nedočkala slunce, a přesto byla prozářena množstvím barev doslova planoucích. Zejména třešně hořely šarlatem, ale žlutooranžové javory spolu s duby a lípami a místy i bronzové buky vytvářely úžasné pozadí té podívané. K tomu na polích typická podzimní ostrá zeleň a v lesích sem tam tmavozelené jehličnany - to všechno byl mimořádný barevný koncert.

I první noc přinesla něco dosud nevídaného: vodou nasycená mlha vytvořila zvláštní hustou tmu, z níž vystupovaly jen přízraky stromů u cesty a která dusila i zvuky. Dojem ztracenosti v nicotě byl dokonalý a jít tamtudy nějaký labilnější samotář, tak ho depka nemine.

Účast byla stylová: přes den 24 osob, a to od prim až po oktávy a dokonce i jedna exžákyně z loňské 8b. Různí hosté se vyskytli jako obvykle, a tak řeč nestála a bylo veselo při hříčkách (Veverky a lišky, Titanic a Kabíla - ta byla zvláště náruživá a v druhém kole /pro mladší/ určitě získala nové příznivce).

Celá trasa měla cca 36 km, z toho ve dne asi 14 km, a procházela jihozápadním okrajem Českého krasu.
Rámcově: (14 osob) Zadní Třebáň - depkové pláně - Liteň (foto se Svatoplukem Čechem) - vrch Bacín 499m (někteří lezli na strom pro ten metr, poprvé a naposled viděn Jupiter, bloudění při sestupu k batohům) - nádražíčko Všeradice (spánek 2-3 h) - 9.46 příjezd 10 deňáků : lesem Housinou - Borek (fara se slunečními hodinami, zvonice nade vsí, oheň, oběd) - Koukolova hora 471m (výhledy, obnovená kaple) - dále buď vlak z Popovic, anebo pokračování (13 os): Křižatky - žel.vlečka - lom pod Kosovem (oheň, raci v jezeře, noční exkurze po lomu) - Beroun (vlak); celkové převýšení přes 1100 metrů, takže docela náročné ...

Tak to letos bylo zase hezké - chvála Pánu! Zdeněk Lauschmann