Ohlédnutí za celostátním kolem češtinářské olympiády 2011

Téma: 

A to ste tam jako jenom od rána do večera něco psali?, Co tam po vás jako proboha chtěli?, Nebyli tam divný lidi?- mnoho takových nebo podobných dotazů se na mě po návratu z finále ČJO nahrnulo ze všech stran a zároveň jsem byla požádána paní profesorkou Almerovou, abych o akci něco málo sepsala, o což se tedy pokusím.

Finále proběhlo ve dnech 23.- 29.6.2011 v rekreačním středisku Úsvit ve Vanůvku u Telče. Úkoly nám byly zadávány postupně, celkem jsme psali dvě slohová a dvě gramatická cvičení a navíc jsme absolvovali ještě mluvený projev. Na vypracování úkolu jsme měli třeba den nebo i dva, ale někdy ani to nestačilo, protože se opravdu nejednalo o nic snadného.

Netrávili jsme ale celý týden zahrabáni v papírech a psacích potřebách, naopak jsme trávili spoustu času hraním volejbalu, pingpongu, nebo společenských her, kterých jsme měli k dispozici dostatek. Kdo se nechtěl zapojit, mohl se prostě jen natáhnout do trávy a chytat bronz. Měli jsme také možnost navštívit několik různorodých přednášek, které si pro nás připravili jednotliví porotci. Večer jsme se bavili různými veselými hříčkami většinou sportovního rázu, které jsme si po skupinkách vzájemně připravovali. Během týdne jsme také vyrazili na poznávací výlet, konkrétně do Telče a do Pelhřimova.

Pravděpodobně mezi námi byli tací, kteří na finále přijeli s jasným cílem vyhrát. Tak trochu v to asi doufal každý z nás, ale během týdne jsme především začali navazovat nová přátelství, dobře jsme se bavili, užívali si týdne volna a pohody a stupeň vítězů se přestal zdát jako to nejdůležitější. Proto ani já nelituji své úcasti, ačkoliv jsem na onom stupni nestanula.

Kateřina Suchánková, VIII. B