O kameni na Kameni 5.3.2011

11. Tombolový výlet s Kamenným trojbojem
Po jednoroční přestávce se opět konal tradiční malý výlet s tombolou, přilákal 37 účastníků převážně z AG a vydařil se znamenitě, včetně modré předjarní oblohy. (Začátek i konec: Všenory.)

Cílem byl vrch Kámen 414m n.m., kde začal Kamenný trojboj. Úvodní úkol Kámen L.P. 1910 přinesl trojí malé divadlo inspirované poněkud tajemným letopočtem 1910, vyrytým na nízké skalce pod vrcholem kopce. Družiny sehrály fiktivní událost, která se zde stala, a byly to nápady roztodivné: ilegální kremace (povolena až od r.1919), rituální vražda (oběť zachráněna v poslední minutě) a šťastný osud odloženého dítěte (dnes už máme baby boxy, ale 1910?). Při druhém úkolu Kámen na kameni se někteří docela zapotili. Stavěly se totiž co nejvyšší kamenné věže. Všichni tahali ty největší kameny, aby ze staveb po ohlášeném kamenování zůstal aspoň kámen na kameni. První klání skončilo remízou, druhé vítězstvím 1a&spol. a šlo se obědvat.

Po obědě (oheň tentokrát na první sirku) proběhla napřed tombola, jejíž prémii měl získat předmět nejneobvyklejší. Z opravdu nápaditých dárků vybrala porota (kupodivu) klobouk a tibetský kefír, ale roztomilá byla třeba i energie sbalená na cestu (kilovka cukru s popruhy na záda), vyskytly se různé přírodniny (pravá ježovka s ostny či čerstvý fenykl) a mnoho dalších zajímavostí. Ještě u ohniště pak disciplínou Kamenná tvář (vždy dvě družiny rozesmívají třetí družinu) skončil Kamenný trojboj: 1a&spol. udržela průběžné vedení, bodově se na ni dotáhla i družina Sokola Zlíchov, sympatická 1b&spol. získala pomyslné stříbro.

Během výletu nechyběly erární mňaminky, stihla se hříčka Za 5 minut to bouchne a průběžně byl čas na povídání po menších skupinkách. Za zmínku stojí ještě dopolední vyhlídková skála a také kouzelné šikmé sluneční paprsky v lese. Poslední slovo ať patří dnešní Pamatovačce (z Okřídlených definic L.Schmidta):
Úsměv je světlo, které se objeví v okně obličeje a řekne: Srdce je doma!

Zdeněk Lauschmann

Nejbližší další akce:
9/4 Slapský (půl)maratón
14/5 jarní kola: Z Prahy na sever