KŘEST KNIHY A 4. B

Ve středu 20. dubna 2011 jsme byli s paní profesorkou Pabištovou v Památníku národního písemnictví na křtu knižní novinky Hrad v Pyrenejích od světoznámého autora Josteina Gaardera, který mimo jiné napsal oblíbenou knihu Sofiin svět.

V příjemné společnosti pánů astrofyzika Jiřího Grygara, filozofa Daniela Kroupy a v neposlední řadě i paní překladatelky Jarky Vrbové jsme se zde zabývali otázkami, které nam přinesla tato kniha hodná zamyšlení.
Kniha vypráví o dvou lidech, muži a ženě, kteří kdysi zažili podivuhodnou událost, jež vyústila v jejich rozchod. Setkávají se po třiceti letech a prostřednictvím e-mailů sdílejí své názory na tehdejší zážitek. Když spolu před třiceti lety žili, jednou na výletě srazili autem ženu, kterou si později nazvali Brusinková královna. Z místa činu ujeli, když se však vrátili, nenašli po ženě nic než její šál. Několik dnů po této události se dvojice skrývá v malém horském hotelu. Během pobytu se vydají na procházku, kde se jim zjeví ona žena, kterou před lety srazili. Každý z dvojice má na tuto událost jiný názor. Výklad muže je vědecký, zatímco žena na zážitek nahlíží spíše z hlediska teologického. Ve své e-mailové debatě se dostávají až k otázkám nejzásadnějším - Kdo jsme? Odkud jsme přišli? Co je to vědomí? Může lidský život osvětlit výhradně rozum a věda, anebo existují duchovní síly, které jsou lidskému chápání skryté?

Jelikož většina z nás na křtu knihy nikdy nebyla, byla to pro nás velmi zajímavá a obohacující
zkušenost.

Už teď se těšíme na další společné akce.

Za 4. B Sarah Horáková a Christina Soukupová