Zpráva o sportovním kurzu septim - Dobronice 2010

Téma: 

Ve dnech 8.- 14.5. 2010 se celkem 34 studentů (21 ze septimy A, 13 ze septimy B) zúčastnilo sportovního kurzu ve středisku Lékařské fakulty UK v Dobronicích u Tábora. Sportovní náplň zajišťovaly instruktorky Jana Chloupková, Pavla Synovcová a Marie Kroftová.

Kurz proběhl v nám dobře známém krásném prostředí u řeky Lužnice, kam již tradičně jezdíme. Středisko je po rekonstrukci po povodních přímo luxusně vybaveno sportovišti (celkem 7 hřišť pro různé sporty +kurt na beach+ pro soft + 3 pinpongové stoly), ubytování ve vytápěných chatkách.

Náplní kurzu byl hlavně cyklistický výcvik, seznámení s orientačním během a sportovní hry (nohejbal, tenis, košíková, odbíjená, beach, soft).

Potěšilo nás, že řadu sportů provozovali žáci i o poledním klidu a po večeři. Všichni absolvovali během kurzu jeden půldenní ( SO) a dva celodenní výlety (ÚT + ČT) na kole (většina) či pěšky. Při nich se seznámili se zajímavostmi okolí (např. Tábor, Bechyně, Židova strouha, JETE- jaderná elektrárna Temelín- infocentrum, Týn nad Vltavou, Stádlecký most, Jistebnice aj.). Při výletech podali hodnotné sportovní výkony - na kolech 60 - 85 km, pěšky 25 - 30 km.

Po seznámení s mapou na orientační běh a místním terénem se všichni zúčastnili cvičného závodu v orientačním běhu (90 minutový skorelauf freeorder - volné pořadí kontrol) a klasického závodu v OB v délce 3,6 km. Ten proběhl po nočním a dopoledním dešti v mokru a za stálého mžení, přesto se studenti zúčastnili ochotně a myslím, že se jim závod líbil.

V pátek dopoledne byl místo plánovaného outdoorového desetiboje indoorový s náhradními disciplínami. Páteční déšť byl jediný kaz tohoto kurzu, jinak nám počasí přálo, i když mohlo být tepleji.

Myslím, že se kurz opět velmi vydařil, studenti byli celý týden v pohybu na čerstvém vzduch a ve zdravém prostředí, naučili se či zdokonalili se v řadě pohybových aktivit a užili si i dost legrace. Škoda, že nejelo více studentů, mohou jen litovat.


V Praze 21.5.2009 Jana Chloupková