Školní výměna s gymnáziem Saint Vincent v Rennes, Francie

Vážení studenti, vážení rodiče,
rádi bychom vás informovali, že i tento školní rok 2010/2011 proběhne plánovaná mezinárodní výměna s gymnáziem Saint Vincent v Rennes ve Francii.

Studentům nabízíme zajímavou zkušenost, zdokonalení ve francouzském a anglickém jazyce a seznámení s novými zahraničními přáteli. Tato výměna umožní navíc zcela nově možnost studovat ve školním roce 2011/2012 na našem partnerském francouzském gymnáziu Saint Vincent v Rennes.

Stručná historie výměny

V návaznosti na výměnný program Sokrates se s námi spojilo v roce 2009 gymnázium Saint Vincent v Rennes. V roce 2010 úspěšně proběhla první oboustranná výměna, které se zúčastnilo 56 studentů. První část probíhala tak, že v březnu přijeli francouzští studenti do Prahy. Následovala část druhá, kdy naši studenti odjeli na začátku května do Rennes. Samotné výměně předcházela výměna elektronických prezentací jednotlivých studentů, případně písemný kontakt.

Rennes je hlavním městem Bretaně, regionu s dlouhou historií a tradicí, který se nachází na západě Francie. Rennes bývalo hlavním městem dávného území Keltů a dodnes si uchovalo vlastní jazyk bretonštinu (původní keltský jazyk, kterým tu stále ještě hovoří na 700 tisíc obyvatel), gastronomii i zvyky.

Gymnázium Saint Vincent je katolickým osmiletým gymnáziem a bylo založeno v roce 1842. Jedním z jeho hlavních cílů je otevření se mezinárodním vztahům. V této souvislosti byla téměř před 15 lety založena evropská sekce se zaměřením na anglický jazyk. Později byla tato sekce obohacena o zaměření na mezinárodní vztahy. Další vzdělávací předností této školy je nabídka přípravných kurzů na vysoké elitní školy Grandes écoles.

Průběh výměny

Samotné výměně bude předcházet vzájemné zaslání prezentací a případně elektronický kontakt. Výměna studentů v Praze bude probíhat napůl ve francouzštině a napůl v angličtině. Francouzští studenti se seznámí s historií města i České republiky (návštěva historického centra, muzeí a galerií), s naším vzdělávacím systémem a s životem v české rodině. Čeští studenti v Rennes budou poznávat historii a typickou bretaňskou kulturu včetně života Francouzů - návštěva trhu, restaurace. Krom poznání kultury a historie bude kladen důraz na společné zážitky. Ve škole bude věnován prostor společnému projektu, který bude zaměřen na aktuální témata.

Praktické informace

Počet francouzských studentů: 32, 1 třída, sexta, doprovod: 3 učitelé
Předpokládaný počet českých studentů: 30, 5 tříd, kvarta, kvinta, sexta, septima, doprovod: 3 učitelé

Předpokládaná data výměny
Pobyt v Praze: 31. 3. - 9. 4. 2011 (+/- jeden den)
Pobyt v Rennes: 11. 5. - 20. 5. 2011 (+/- jeden den)


Finanční náklady

Ubytování
Ubytování bude zajištěno v rodinách korespondentů. Každá rodina ve Francii přijme jednoho studenta - bude rodina studenta, který byl ubytován v dané české rodině.

Strava
Každá rodina se postará o jídlo ubytovaného studenta (snídaně, obědy a večeře). V případě, že se jede na výlet, připraví rodina svačinu.

Doprava
Dopravu Praha - Rennes si hradí každý student sám. Jednalo by se pravděpodobně o autobusovou linku (předpokládaná cena 4 000,-). Dopravu na místě hradí jeho francouzský nebo český korespondent (MHD).

Exkurze ve Francii
Exkurze se budou konat v Rennes i mimo Rennes. Chtěli bychom studentům ukázat hlavní město Bretaně i rozmanitost celé oblasti. V Rennes můžeme navštívit muzea, která vypovídají o historii města i Bretaně jako takové a dále muzea moderního a současného umění. Rennes je známá také svými církevními stavbami (kostely, opatství...). Mezi politicky významné stavby patří renský parlament. Mimo město Rennes jsou nejznámější destinace St. Malo a Le Mont St. Michel. Mezi významné destinace patří také středověké městečko Dinan a hrad Fougères, jejichž stavba sahá až do XI. a XII. století. Student si vstupné platí individuálně.
Exkurze v roce 2011 se budou lišit od těch, které proběhly při poslední výměně.

Přibližná cena 6 500 Kč bez kapesného. Cena zahrnuje dopravu, exkurze a výdaje ohledně pobytu francouzských studentů v Praze (doprava MHD, obědy v jídelně).

Kapesné ve Francii
Mimo školní program, organizovaný francouzským gymnáziem si studenti hradí veškeré výdaje. (pouze pro představu - přibližně 10 euros/den).


Blog
Průběh, zážitky a dojmy z poslední výměny si můžete přečíst na blogu, který vytvořili sami čeští účastníci.
http://agpraguerennes.blogspot.com/

V případě jakýkoliv otázek neváhejte a kontaktujte nás na uvedených e-mailových adresách.

Zájemci se mohou hlásit v kabinetě č. 308 nebo též na uvedených adresách.


Kontaktní osoby:

Renata Šagátová - sagatova@arcig.cz
Eliška Navrátilová - navratilova@arcig.cz