Expedice Slovensko, Maďarsko 11. - 18. 6. 2010

Přes hory a pod horami vedla moje cesta - tedy... mám možnost, aby vedla!
Informační schůzka dne 22.3.2010 v učebně č. 311 v 10 hodin

Kdy? 11.-18.6. 2010
Kde? Na Slovensku a v Maďarsku.
Co budu potřebovat? Dobré turistické boty, oblečení na hory, plavky, spacák, karimatku, nějaké forinty v Maďarsku, nějaká eura na Slovensku, přiměřené šatstvo do civilizace, pas nebo občanku.
Kde budu spát? Ve vlastním spacáku v tělocvičně, v chatkách na Kláštorisku a v Aggteleku, v hostelu nebo něčem podobném v Budapešti.
Co budu jíst? Co si přivezu, případně ve volném čase seženu.
Jak budu cestovat? Vlakem, autobusem, pěšky, MHD.
S kým? Se spolužáky z AG a doprovodem - prof. Málek, Moravcová, Řepíková

Podrobnější informace? Dobrá... Vlakem z Prahy se přepravíme do Ružomberoku, odkud se vydáme do Nízkých Tater a do jeskyní pod Nízkými Tatrami, do Slovenského ráje (konečně dojde na ty žebříky) a na Spišský hrad. Pak překročíme hranice a strávíme dva dny v krasové oblasti Aggtelek - přírodní památka na seznamu UNESCO (www.aggtelek.hu), kde si užijeme chození a plazení v jeskyních i procházek po vápencovém minipohoří. Odtud autobusem do Miskolce-Tapolcy - tam budeme pro změnu v jeskyních plavat. Místním vlakem pak do Budapešti - zde třeba vršky Gellért, Jánoshegy, Svabhegy nebo jeskyně v úbočí Gellértu... nebo i něco jiného, pokud možno ne úplně turistického. Variace podle počasí.

Chce se po mně něco? Ano - aktivní příprava a účast. Tento výlet by měl být prvním z připravované série výprav, kde studenti budou pomáhat s přípravou i průběhem. Do určité míry budete sami sobě průvodci - někdo bude mít připravené povídání třeba o Spišském hradu, někdo jiný o krasových jevech, někdo pomůže naplánovat túru ve Slovenském ráji, někdo zjistí, jak funguje v Budapešti metro... Sejdeme se, domluvíme se, koho co zajímá a začneme se včas připravovat.

Na kolik to asi vyjde? Odhad 4 500 Kč - skupinové jízdné do Ružomberoku a z Budapešti, vstupy (dražší vstupné v Aggteleku, liší se podle délky prohlídky, nutno zamluvit předem), noclehy - tělocvična zadarmo, chatky 150 Kč na hlavu, hostel v Budapešti 15 euro (nepodaří-li se zajistit něco typu tělocvičny), jídlo, pojištění. Ceny v Maďarsku podobné jako u nás, jídlo v restauraci o trochu dražší, kurs 1Kč:10 Ft, forinty se dají v Praze koupit.

Kolik nás pojede? Maximálně třicet. Výlet je zamýšlen pro studenty kvart až septim.

Informace podává: doprovod, přihlášky a další papírování M. Moravcová. Naše maily i čísla kabinetů znáte.