Zpráva z výměnného pobytu v Ebermannstadtu 2009

Od 16. do 22. června 2009 se uskutečnila druhá část výměny s Gymnáziem Fränkische Schweiz v Ebermannstadtu. Po říjnové návštěvě německých studentů v Praze jela skupina kvartánů a kvintánů do Německa.

Hned druhý den po příjezdu nám byla ukázána celá škola (a ne malá), strávili jsme dvě hodiny ve výuce a poobědvali ve školní jídelně. Odpoledne jsme si prohlídli centrum Ebermannstadtu a městské muzeum. Ve čtvrtek nás autobus odvezl do Bamberka. Prošli jsme se po městě, vystoupali do věže letního biskupského paláce a strávili spoustu času návštěvou gotické katedrály. Další den jsme podnikli i s německými partnery výlet po Fränkische Schweiz. První zastávkou byla zřícenina hradu Neideck, další bazilika v Gößweinsteinu. Největším zážitkem dne byla ale bezesporu bobová dráha v Pottensteinu (někteří jeli až 8 jízd). Potom navštívilo pár studentů zdejší krápníkové jeskyně, zbytek se svezl na šlapadlech na jezeře.
Víkend jsme trávili v rodinách, každý jinak. Snad všichni jsme ale navštívili sobotní Johannesfeuer v místě svého dočasného bydliště.

Myslím, že výměna se líbila jak českým, tak německým účastníkům a obě strany se velmi sblížily. Loučení bylo věru těžké.

Anežka Fojtíková, Monika Dědečková, Hedvika Šiprová (kvinta A)