Zpráva z cyklovýletu NÁŠ DÁLNÝ SEVEROVÝCHOD

Prázdninové cykloputování 18.-23.8.2009

Cyklovýlety i delší podniky na kolech mají na AG nejméně desetiletou tradici. Také letošní prázdniny přinesly nabídku takového podniku - po předloňské cestě ze Záhrobí do Nebes se jelo z Olomouce do Zábřeha, ale přes pramen Odry, Osoblahu, polský Prudnik a Jeseník, takže do 300km chyběly na konci pouhé čtyři kilometry. A sešla se parta prima lidiček, letos hodně pestrá - vzácným účastníkem byla sestra Jana Bosco: vaří, montuje, hraje na kytaru, je s ní legrace - ještě jednou zdravíme do Města Albrechtic!

Trasa, zprvu rovinatá, začala záhy stoupat do Oderských vrchů, projeli jsme vojenské území Libavá a skončili u meteorologické stanice na Červené hoře (750 m n.m.). Ten jediný večer se nezpívalo a nečetlo na dobrou noc, zato proběhla zajímavá debata se dvěma rozvážnými meteorology (převážně o globálním oteplování). Naše nocležiště byla letos vůbec hodně rozmanitá: les za Bruntálem, zřícenina Fulštejn u Osoblahy, bývalý muniční sklad za Zlatými Horami a tělocvična v Hanušovicích. Mezitím jsme vystoupili na 2 sopky-nemluvňata (V.Roudný s rozhlednou a Uhlířský vrch s poutním kostelem), koupali se v řekách i rybnících, zajeli do Polska, jednou pořádně promokli (z Ramzové do Hanušovic), sem tam někdo lepil duši či koleno, ale všechno se to zvládlo a úsměvy z tváří téměř nemizely.

Prostě to bylo celkově zase povedené, jako už tolikrát dosud, fotky snad něco dopovědí. Psaná minikronika a mapa budou na Občasné nástěnce, více fotek je na http://beta.arcig.cz/~lauschmann.

Chvála Pánu, že byl tak laskavě s námi celou cestu!