Zpívání na schodech 2009 a pocit sounáležitosti

Kalendářní rok kvapí ku svému konci, adventu je nakrátku a všechno dění jako by vrcholilo! Na všech stranách skládáme počet z plnění svých povinností, my ženy nejen v pracovní a duchovní oblasti, ale i v rodinách. Právě na tomto poli nejedna z nás běží z posledních sil a nabírá dech, aby za pár dní důstojně doběhla do cílové rovinky a hned poté nastoupila do dalšího kola. S láskou, klidem, v duševní pohodě. Proč tedy nevyužít milých nabídek k zastavení, posile a předvánoční radosti?

Středa odpoledne - duchovní obnova. Přesně tak, jak řekl Pan biskup Herbst...a povolal Páter Míček učitele na opuštěné místo, aby spočinuli a nabrali sil. Klid, mír, pohoda, krásné prostředí, požehnání. Tichá chvíle zastavení. Uvědomění, co já si přeji k Vánocům. Díky!

Čtvrtek večer - adventní koncert sboru AG. Vypravit se po odpoledni stráveném vánočními přípravami do mrazu a poslechnout si mistrovský výkon pěveckého sboru AG, to skutečně stojí hodně přemáhání, zvláště není-li člověk přímo účasten. Ale byla to krása! Obdiv patří prokřehlým zpěvákům a poděkování, když se ptají: Líbilo se Vám to? Posluchačstva plno, davy rodičů a známých, poděkování pana ředitele. Úspěch a spokojenost.

Úterý dopoledne - zpívání na schodech. Kolik let již pod vedením milého kolegy zpíváme? Snad třináct? No, páni, to je fofr! Připravit party, sezvat účastníky, všechno secvičit během několika přestávek! Mnozí tak rádi zpíváme, ale....vždyť přece nevíme, co dřív! To je ovšem fakt. Ale nyní přichází ta chvíle! Nezapomenout na rozhlas, ať se to všichni dozvědí! A bezprostředně, aby na to během hodiny zase nezapomněli! Po chodbách vyzvání zvoneček, věrní se scházejí pod schody. Ne na schodech, ale pod schody. Tam je větší klid a lepší akustika pro letošní náročný čtyřhlas. Krásný souzvuk, čisté harmonie, sehraní instrumentalisté - a hlavně radost!

Závěrečnou píseň zpíváme společně. Advent bez zpívání na schodech si na AG již ani neumíme představit. Šťastné a veselé Vánoce!

Eva Špačková

Ještě k letošnímu Zpívání na schodech

Co že se tedy v suterénu u kaple zpívalo? Nejprve renesanční trojhlas Zvěstujem vám radost - bez nástrojů; potom barokní čtyřhlas A.Michny z O. Zpívání k jesličkám s doprovodem 5 smyčců. Nakonec zazněla společná adventní píseň Slávy Pán přichází opět - sbor + diváci (texty rozdány), s předehrou, mezihrou a doprovodem 15 nástrojů (8 smyčců + 7 dechů).

Dalo to letos mnohem více práce než jindy - 3 skladby, z toho 2 vícehlasy, složitější nástroje - to by se opravdu za 4 hlavní přestávky nenacvičilo. Ale povedlo se i v předvánočním školním stresu a vyznělo to dobře!

Hezké Vánoce všem vespolek!
Zdeněk Lauschmann