Proběhly maturitní obhajoby a přehrávky 2009

Ve středu 6. května se na naší škole jako každoročně konaly přehrávky a obhajoby maturitního ročníku.

Obhajoby maturitních prací z výtvarné výchovy jsou doplňující součástí maturit z dějin umění, které nás čekají za dva týdny. Výtvarnou výchovu jako maturitní předmět si zvolilo osm studentů, kteří nám představili svou práci a úspěšně si obhájili výtvarný záměr, pracovní postupy či zdroje své inspirace. Byla to Jana Kohoutová s černobílými fotografiemi na téma Město-Vesnice. Karolína Hornová - malba na hedvábí a realizace oděvu inspirované japonskou kulturou a secesí. Barbora Mojžíšová - soubor olejomaleb s názvem Nálady, pocity, vjemy. Martin Dedek - kolekce potisků na triku, Kresby-Tričko-Design. Jan Šrámek - soubor plakátů pro divadlo Viola. Jan Němec - Industriální architektura ve fotografii. Nicola Šafaříková - Masky -sádrové odlitky pomocí lukoprenové formy pro čtyři typy temperamentu a David Pfann - animovaný film s plastelínovými figurkami O slepičce a kohoutkovi.

Letošní výtvarné práce byly opět velmi zajímavé a různorodé, děkuji studentům za jejich píli a přeji mnoho úspěchů v jejich dalším počínání.

Květa Světinská


Ve středu 6. 5. uzavřeli někteří studenti oktáv veřejnými maturitními přehrávkami svůj seminář z hudební výchovy a směřují k maturitě z tohoto předmětu.

Vystupovali skvěle, hráli skvěle. Jan Radovanský na klavír, Marta Ebenová na cembalo, Bětka Bärtlová na klavír a bicí, Markéta Šindelková na klarinet a saxofon. Klavírní skladby od Bacha po Debussyho potěšily přednesem, Koželuh v podání klarinetu pěkně bublal, funky a swing zahýbaly nohou a podrbaly uši.

A to pro mě nejsilnější? To se musí zažít. Cembalo a jeho zvuk, ozvláštněný proměnou rejstříků, skladba, která se vznáší a dýchá duší interpreta, který ji tvoří; ať už ji napsali Purcell, Couperin, Bach nebo Scarlatti.

Děkuji, bylo mi skutečným potěšením, a věřím, že i ostatním členům maturitních komisí, i hostům, přátelům a posluchačům.

Marie Kroftová, učitelka HV

Fotografie z výtvarných obhajob: