Encyklopedie Summa AG

Tato školní encyklopedie vzniká jako celoškolní projekt pro školní rok 2007/2008 ve smyslu školního vzdělávacího programu Arcibiskupského gymnázia Osm svobodných umění - umění učit se (kapitola 3.2.2 c, strana 23). Zpracování jednotlivých hesel je záměrně omezeno na 3 věty, protože tento způsob zpracování dobře odpovídá dovednostem popisovaným u umění učit se v ŠVP (str. 17, kap. 3.2.2 b1: rozlišovat podstatné od nepodstatného, vytvářet z jednotlivostí systém, budovat si vlastní styl učení).

Nápověda pro prohlížení


Jako neregistrovaný návštěvník máte možnost si prohlížet příspěvky od studentů, které již jejich učitelé schválili k publikaci. Procházet encyklopedii můžete pomocí fulltextového vyhledávání (vyhledávání, které zobrazí všechny příspěvky, které v sobě obsahují hledané slovo), nebo můžete encyklopedii procházet výběrem libovolného z předmětů, tříd, studentů, a nebo klíčových slov.

Fulltextové vyhledávání spustíte zadáním hledaného slova do textového pole v pravém horním rohu stránek a následným kliknutím na tlačítko Hledej. Zobrazí se stránka se všemi příspěvky, které v sobě Vámi hledané slovo obsahují. Pokud nebyl nalezen žádný odpovídající příspěvek, bude o tom informováni. Nyní si kliknutím na jednotlivý příspěvek zobrazíte jeho celé znění i s detaily.

Vyhledávání zúženým výběrem aktivujete kliknutím na položku Procházení encyklopedie v hlavním menu v levém pruhu stránek. Nyní máte možnost si nastavit filtr podle kterého bude vyhledávání probíhat. Můžete specifikovat třídu, předmět, a nebo konkrétního studenta, od něhož Vás zajímají příspěvky.
Poté zadáte filtr a spustíte vyhledávání příspěvků, zobrazí se Vám nejprve všechny příspěvky které vyhovují daným podmínkám. Pokud by byl seznam dlouhý, můžete se v něm pohybovat také pomocí odkazů počátečních písmen abecedy v záhlaví pod formulářem filtru.

Pokud chcete u nějakého příspěvku zobrazit podrobnosti, stačí když na něj kliknete. levým tlačítkem myši a zobrazí se jeho celé znění i s doplňujícími detaily.

 

 

Nápověda pro studenty


Do encyklopedie se přihlaste stejným jménem a heslem, jako používáte ve škole napřihlášebí do počítače či k moodle. Poku jméno nebo heslo nevíte, vyhledejte správce Lukáše Bernarda.

Na Vaší úvodní obrazovce máte zobrazeny všechy Vámi editované příspěvky do všech předmětů, nejdříve ještě nepublikované (tedy takové, které učitel ještě neschválil pro veřejnost a můžete je tedy stále editovat) a potom i Vaše již publikované příspěvky, které nemůžete měnit, ale můžete si je stále prohlížet.

Nové heslo přidáte kliknutím na položku Přidat heslo ve Vašem menu v levém pruhu stránky. Na následující stránce pak vyplňte důležité informace týkající se hesla, tedy na jaký předmět a jakým učitelem bylo heslo zadáno.

K heslu pak musíte vyplnit jeho název a tři věty charakterizující jeho obsah. Pokud chcete, můžete k heslu ještě přidat obrázek ve formátech GIF, PNG a nebo JPEG. K obrázku můžete také přidat popisek. Vypracované heslo uložíte kliknutím na tlačítko Vložit heslo.

Heslo se Vám ukáže tak, jak bude vidět ve veřejné části encyklopedie a Vy můžete pokračovat v práci. Kliknutím na Úvod v levém pruhu se vrátíte na Vaši výchozí stránku kde je seznam všech hesel která jste dosud zadali.

Pokud chcete přidat k heslu položku v cizím jazyce, musíte nejdříve uložit heslo česky. Poté heslo vyberte ze seznamu na úvodní stránce a klikněte na Editovat. V editačním formuláři máte nyní možnost také přidat verzi v cizím jazyce. Zde je nutné vybrat o jaký jazyk se jedná a vyplnit překlad názvu, tří vět a případně popisku u obrázku. Jazykovou verzi uložíte kliknutím na tlačítko Vložit cizojazyčnou verzi.

Až se učitel který Vám heslo zadal přihlásí k encyklopedii, zobrazí se mu Vaše heslo v seznamu a poté co si ho přečte rozhodne o jeho publikaci (pokud je heslo publikované, už ho nemůžete měnit a Váš úkol tím končí), a nebo heslo nepublikuje a řekne Vám co je třeba ještě opravit.

 

 

 

 

Nápověda pro učitele


Na Vaší úvodní stránce naleznete seznam všech příspěvků, které Vaši studenti zadali a které je třeba publikovat. Pokud je seznam moc dlouhý, a nebo pokud se chcete věnovat pouze jedné třídě, můžete si vybrat v levém menu ze seznamu zobrazení pouze konkrétní třídy. V rámci třídy jsou pak příspěvky řazeny abecedně nejdřív podle předmětu a pak podle studenta.

Kliknutím na zobrazit vlevo od názvu hesla zobrazíte heslo v takové podobě, v jaké ho uvidí veřejnost. Pokud se Vám zpracování hesla líbí, klikněte na tlačítko Publikovat umístěné v dolní části obrazovky. Tím se heslo označí jako schválené pro veřejnost, což znamená jednak že bude pro neregistrované uživatele vidět a druhak že ho již studenti nemohou měnit.
Heslo můžete také editovat kliknutím na tlačítko editovat. Zde je ale důležité zdůraznit, že hesla by měla být prací studentů, a ne Vaší.

V případě, že si publikaci rozmyslíte, můžete heslu také kdykoli publikaci zrušit. Heslo pak bude vyřazeno ze seznamu pro veřejnost a student má možnost heslo předělat.

 

 

 

 

Odkaz na aplikaci


Do systému encyklopedie se dostanete odkazem http://beta.arcig.cz/summa.
Všechna přihlášená práce probíhá pod šifrováním ssl, pro které je potřeba mít nainstalován certifikát školní certifikační autority.