Diskuze na téma Eutanázie

Téma: 

Slovo EUTANÁZIE - chybně překládáno jako dobrá smrt - zní v naší zemi cize, chladně a jistě nelibě a dlouhou dobu tak leželo u ledu. Mnoho lidí je přesvědčeno, že by to tak mělo ještě nějakou chvíli zůstat, že na tuto diskuzi ještě nejsme připraveni. Účastníci konference o eutanázii se ovšem mohli přesvědčit o opaku.

Už v červenci minulého roku zveřejnila MF Dnes šokující výsledky ankety, zda jsou lidé pro, či proti legalizaci eutanázie: souhlasilo 64% a ne řeklo 28% dotázaných. Proto - a nejen proto - byla dne 11.3.2008 zahájena v Senátu České Republiky diskuze na toto téma. Cílem bylo probrat téma v plné šíři (pohledy etické, sociální, medicínské, právní) za účasti odborníků, politiků i veřejnosti a získat připomínky k návrhu zákona o důstojné smrti. Kromě oné odborné části (kde promluvili i PhDr. Tomáš Halík, MUDr. Boris Šťastný a další) se účastnili i obyčejní žáci.


Jakožto členka našeho gymnázia musím uznat pozvání studentů na tuto akci za dobrý tah. Přispění studentů v diskuzi mělo totiž leckdy větší váhu nežli slova odborníků. Mimo jiné zazněla i slova z našich řad a to z úst Zuzany Žádníkové (->moje kamarádka

Anežka Benešová