Zpráva z Okoře 8. 9. 2007

Jednodenní cyklovyjížďky jsou na AG oblíbené, ale tentokrát vládla před sobotou 8.9. taková zima/psota/slota, že konečná účast 27 byla skoro div divoucí. Počasí ovšem odradilo všechny ostatní pražské cyklisty (naštěstí), takže ranní cyklovlak směr Slaný jsme s koly zaplnili sami, jen 2 osoby přistoupily v Hostivicích. Při hezkém počasí by to byla slušná mela ...

Nejlepší ovšem bylo, že za celý den nakonec vůbec nepršelo, bylo kolem 17°C, nefoukal žádný silný protivítr - takže vlastně skoro ideální podmínky. A navíc - nastojte - k neuvěření: NIKDO NEPÍCHL ! Závad minimálně, odřenin jen několik, nikdo se neztratil. Téměř zázračné.
Z Tuchoměřic (býv.jezuitská rezidence, nyní sídlo křesťanské komunity Chemin neuf) vedla uzoučká stezka mokrým polem (zmoklo ráno a neodvratně promočilo boty téměř všech). Kolem výběhů s parádními koňmi (výstavní parkurový bělouš na fotce) se jelo ke sv.Vavřinci (jako na Velízu: okna románská, gotická i barokní) a na Číčovický kamýk (ostrov v druhohorním moři, i my jsme našli několik zkamenělin v někdejší příbojové zóně). Na pěkném plácku cestou k Okoři proběhla hříčka Rozvátá moudrost (schovaná od Přerovské hůry) a u hradu samotného pak další 2 příjemné činnosti: cukrárna (osobní výběr, do 20Kč/os platil erár) a cyklokros na velkém hřišti (smyků na mokré trávě a různých pádů do měkkého nepočítaně, hromadný závod ve 3 kategoriích).
Oběd se konal na dalším pahorku (výhled, šiškové útoky na pokojné buřtoopékače, při odjezdu malebná zákoutí s vřesem, borovice přes cestu a terénní sjezdy). Následoval silniční sjezd do Statenic a výšlap lesem až do Přední Kopaniny (bezvadně opravený opukový románský kostel, vodní přestřelka mezi některými jezdci). Zanedlouho nastalo loučení a rozdělení: část jela z Ruzyně rychlou cyklostezkou rovnou k metru Dejvická, někteří si ještě projeli Šárecké údolí.
Přestože se ujelo jen 33 km (šárečtí 38 km), byl výlet bohatý a hezký, účastníci se tvářili vesele (kromě některých při jízdě do kopce) a zřejmě si to užili. Průběžně nechyběly mňaminky a po akci pamětní lístečky pro každého. Na opakované otázky A kdy zase něco bude na kolech? už je odpověď, ale dost drsná: 28.10. - Blaník. Ovšem mezitím bude tradiční pěší akce (také spíše náročnější) - 20.10. Čtyřiadvacítka - výlet od půlnoci do půlnoci.
Tak možná někde zase na shledanou Z.Lauschmann